Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Separatory tłuszczu – dlaczego należy je systematycznie czyścić

Kuchnie komercyjne wytwarzają dużą ilość tłuszczu, jaki trafia do ścieków razem z wodą stosowaną do mycia naczyń i sprzętu. Tłuste substancje, kiedy stygną, mają tendencję do twardnienia i przylepiania do wewnętrznej powierzchni rur, co może z czasem doprowadzić do dość poważnych zatorów w kanalizacyjnym systemie.

Widocznym często skutkiem zaniedbań w regularnym dbaniu o systemy odtłuszczające są wysokie rachunki za usuwane opłaty. Gdy tłuszcz zatka rury w środku, niezbędne może być poproszenie o pomoc specjalistów dysponujących odpowiednim sprzętem do udrażniania, co często wiąże się ze znacznymi kosztami, szczególnie jeśli problem zostanie wykryty dopiero po zablokowaniu całkiem odpływu.

Ostateczna suma wydatków na naprawę może znacznie przewyższyć cenę za regularne czyszczenie separatorów tłuszczu, jakie chroni przed poważnymi usterkami. Zanieczyszczenia zgromadzone w separatorze powodować także mogą korozję materiałów, z jakich dane urządzenie jest wykonane. Pokłady tłuszczu w połączeniu z różnymi chemicznymi związkami znajdującymi się w ściekach mogą tworzyć niebezpieczne mieszanki, które niszczą stopniowo tworzywa sztuczne i metal.

Skorodowany separator stać się może nieszczelny, co grozi wyciekami i skażeniem środowiska. Wydłużenie żywotności sprzętu dzięki systematycznej konserwacji to kolejna ekonomiczna korzyść, gdyż kupno nowego separatora to spory koszt dla każdej gastronomicznej firmy. Poruszanym rzadko aspektem, jaki będzie też przemawiał za tym aby regularnie wykonywać serwis separatorów jest wymaganie tego przez obowiązujące przepisy.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz