Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Dieta GLUTEN-FREE: jakie produkty możemy jeść?

Gluten to kompleks białkowy, który można znaleźć w niektórych zbożach (jęczmień, pszenica, żyto) i produktach piekarniczych, takich jak makaron czy chleb. Dieta bezglutenowa może pomóc w walce z przewlekłą chorobą. Dieta bezglutenowa może pomóc osobie pokonać lub zwalczyć przewlekły ból, fibromialgię, egzemę, autyzm, migreny, wzdęcia, problemy trawienne, niepokój, a także problemy z poziomem cukru we krwi czy odporność na utratę wagi. Dieta bezglutenowa może również pomóc w odchudzaniu, ponieważ w bardzo dużym stopniu ogranicza to, co można jeść.

Dla kogo jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa skierowana jest przede wszystkim do osób, które cierpią na alergię lub nietolerancję pszenicy i jej pochodnych (celiakia), ale także do osób, które chcą zapobiec wspomnianym problemom zdrowotnym, osób, które chcą zachować witalność dzięki diecie odżywiającej ciało i ducha.

Pierwszą zasadą diety bezglutenowej jest wyeliminowanie z niej pieczywa. Jest to z pewnością delikatny moment do pokonania, ponieważ chleb jest podstawowym pożywieniem. Nie musisz rozpaczać, są inne opcje: w większości sklepów znajdziesz także produkty bezglutenowe, nawet chleb. Wykonuje się je z mąki ziemniaczanej lub ryżowej. nietolerancja niektórych zbóż

Druga zasada to wycięcie wszystkich pokarmów zawierających gluten. Jest to podstawowa zasada, która może wydawać się łatwa, ale wymaga wiele uwagi z Twojej strony, ponieważ gluten i jego pochodne są dodawane do wielu produktów spożywczych.

Zwróć uwagę na etykiety!

Osoba stosująca dietę bezglutenową powinna zwracać baczną uwagę na czytanie etykiet. Czasami gluten ukrywa się pod różnymi nazwami np. słodu czy hydrolizowanego białka roślinnego. Uważaj! Dieta bezglutenowa nie jest dietą łatwą. Jeśli nie jesteś ostrożny, możesz skończyć z brakiem żelaza, błonnika i witamin.Czym jest gluten? Gluten to substancja należąca do rodziny białek występujących w pszenicy, jęczmieniu, życie i większości zbóż. Dieta bezglutenowa polega na całkowitym odrzuceniu tych pokarmów.

Nietolerancja glutenu, celiakia, występuje u około 1% populacji. Innymi słowy, średnio 1 na 100-150 osób pogarsza swoje zdrowie, jedząc typową żywność. W ich przypadku przejście na dietę bezglutenową znacznie poprawi ogólny stan zdrowia.

Dieta bezglutenowa na odchudzanie

Z jednej strony nie ma naukowych dowodów na to, że odrzucenie produktów zawierających gluten prowadzi do utraty wagi. Natomiast dieta bezglutenowa, z wyjątkiem słodyczy i produktów mącznych, zdecydowanie pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

W rzeczywistości dieta bezglutenowa przypomina zyskującą na popularności dietę paleo, która oznacza odrzucenie fast foodów, żywności konwencjonalnej i wszelkich nowoczesnych produktów spożywczych. Ponieważ pszenica została w znacznym stopniu zmodyfikowana w ciągu ostatnich 100 lat, to właśnie ona jako pierwsza została objęta zakazem.

Żywienie bezglutenowe

Trzeba zrozumieć, że gluten jest przede wszystkim składnikiem białka w pszenicy. Nawet inne zboża (żyto i jęczmień) zawierają kilkakrotnie mniej glutenu niż pszenica. Gluten nie może fizycznie wejść w skład mięsa, jaj i innych produktów zwierzęcych, nie ma go w wodzie, warzywach i owocach. Ponieważ len, kukurydza, gryka (jest taka dieta HRISCA, gdybyście nie wiedzieli) i kinoa są w swoim składzie bezglutenowe, powstaje z nich większość rodzajów bezglutenowych makaronów, a nawet chleb. Ponadto istnieją technologie, które umożliwiają usunięcie glutenu z płatków owsianych i innych ziaren.

Czy żywność bezglutenowa jest przydatna?

Stosowanie produktów bezglutenowych nie czyni automatycznie diety zdrową, sprawiedliwą i przydatną w odchudzaniu. Jest ogromna ilość żywności bezglutenowej, która jest bardzo szkodliwa dla Twoich kilogramów, na przykład słodycze i cukier, a kończy się to na chipsach ziemniaczanych.

Często producenci celowo wprowadzają konsumentów w błąd, oznaczając produkty jako „bezglutenowe”. Takie oznaczenie można zauważyć zarówno na lodach, jak i na cukierkach. Jednak jest w tym bardzo mało logiki: jak białko pszenicy może pojawić się w produkcie zawierającym czysty cukier?

Czy powinnam zrezygnować z glutenu?

Gluten jest alergenem pokarmowym, który powoduje, że układ odpornościowy niektórych osób zwalcza go. Ponieważ gluten dostaje się do organizmu przez żołądek, pogarsza procesy trawienia i przyswajania składników odżywczych. Stopniowo pogarsza się metabolizm i spada odporność.

Jednak, podobnie jak w przypadku innych alergenów, problem nie tkwi w nich, ale w reakcji organizmu. Jeśli jedna osoba jest uczulona na pyłki, nie oznacza to, że u innej, zupełnie zdrowej osoby unikanie kwiatów będzie miało pozytywny wpływ na jej zdrowie.

Dieta bezglutenowa – kto może ją stosować, korzyści i zagrożenia

Jak sama nazwa wskazuje, dieta bezglutenowa to dieta, z której całkowicie wyklucza się gluten, a raczej wszystkie produkty zawierające gluten. Gluten jest białkiem naturalnie występującym w pszenicy, ale także w innych zbożach, takich jak żyto czy jęczmień.

Na czym polega dieta bezglutenowa? Dieta bezglutenowa została opracowana specjalnie dla osób cierpiących na celiakię – która wpływa na jelito cienkie i wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Każdy pacjent z celiakią ma inny stopień wrażliwości na gluten i w związku z tym łagodniejsze lub bardziej nasilone objawy, polegające na zaburzeniach trawienia, reakcjach alergicznych czy objawach jelita drażliwego.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

One thought on “Dieta GLUTEN-FREE: jakie produkty możemy jeść?

  1. +Reklama+
    Klienci zainteresowani zakupem sprzętu do domowej siłowni przez internet mogą skorzystać z usług sklepów oferujących profesjonalne doradztwo, pomagające w wyborze odpowiednich urządzeń zgodnie z indywidualnymi celami treningowymi. Sprawdź ofertę na sprzęt do ćwiczeń i zamów to co jest ci akurat potrzebne.

Dodaj komentarz